Sanayi bölgeleri döngüsellik için merkezlere dönüşüyor!

Sanayi bölgeleri döngüsellik için merkezlere dönüşüyor!

İMMİB, bir Ufuk Avrupa İnovasyon Eylem projesi olan ‘Sustainable Circular Economy Transition: from Industrial Symbiosis to Hubs for Circularity (IS2H4C)’ Projesi ile döngüselliğe katkıda bulunuyor. 35 ortaktan oluşan konsorsiyum, bu inovatif modeli Avrupa genelinde dört önemli merkezde uygulayacak: Hollanda’daki Twente Hub, İspanya’nın kuzeyindeki Basque Hub, Höchst Endüstri Parkı’ndaki Alman Hub ve Türkiye’deki İzmir-Manisa Hub. Ocak 2024’te faaliyete başlayacak olan proje için Avrupa Komisyonu bu dönüştürücü girişime ciddi bir destek olarak 20 milyon Euro tahsis etti, toplam bütçeyi 23.5 milyon Euro’ya çıkardı.

Avrupa Birliği ilk dijital odaklı, döngüsel, iklim dostu ve sürdürülebilir ekonomi olmak istiyor. Ancak bunu başarmak için farklı endüstrilerin bir araya gelmesi gerekiyor: ‘Endüstriyel Simbiyoz’. Bu nedenle proje, karbon yakalama ve elektroliz gibi yenilikçi teknolojiler aracılığıyla sistemik endüstriyel simbiyozun uygulanmasına odaklanıyor. Proje kaynak verimliliği, yenilenebilir enerji üretimi, atık önleme ve endüstri-kentsel-kırsal simbiyozu teşvik etme vizyonuyla hareket ediyor.

University of Twente’den proje koordinatörü Devrim Yazan “IS2H4C sadece bir proje değil; sürdürülebilir ve döngüsel bir geleceğe doğru bir hareket ve sistem değişimi. Avrupa ortaklarımızla yaptığımız işbirliği, yeniliği çevresel bilinçle farklı coğrafi bağlamlarda nasıl hizalayabileceğimizin bir kanıtı ve ‘yüksek teknoloji; insan dokunuşu’nu başardığımızın bir göstergesidir.” diyor.

Döngüsel Ekonomi

Projenin hedefi, sürdürülebilir bölgesel gelişim modellerinde yeni bir standart belirleyerek temiz, yeşil bir geleceğe yol açmak. Projenin uygulanması, endüstri uygulamaları, toplumsal refah ve çevresel sürdürülebilirlik üzerinde derin bir etkiye sahip olacak, böylece Avrupa’nın döngüsel ekonomiye doğru yolculuğunda dönüm noktası olan bir girişim haline gelecek. IS2H4C aynı zamanda döngüsellik için merkezlerin piyasa girişini, yeni finansal düzenlemeler ve toplumsal inovasyon yaklaşımları aracılığıyla kamu ve özel yatırımları açığa çıkararak kolaylaştırıyor.

Twente Hub

Twente bölgesi, yaklaşık 20 işletmenin bulunduğu küçük ölçekli bir hidrojen merkezi içeriyor, bu işletmeler yakındaki Aadorp kentine bağlı. Bu kentin, doğal gazdan ve fosil temelli elektrikten bağımsız hale gelerek pozitif enerji bir bölgeye dönüşmesi planlanıyor. Planlanan sinerjilerden biri, Aadorp’taki beş evde güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrolizle yeşil hidrojen gazı üretimi içeriyor.

Bu hidrojen gazı, mevcut doğal gaz boru hatları ve gelecekte kurulacak hidrojen gazı boru hatları aracılığıyla taşınacak. Hidrojen aynı zamanda Twente’deki bir krematoryumda kullanılacak ve doğal gazın yerine geçecek. Yakındaki bir atık su arıtma ünitesi, elektroliz sırasında oluşan oksijen gazını su arıtması için kullanacak. Arıtılmış su daha sonra elektroliz için kullanılabilir, döngü tamamlanmış olacak.

Bask Hub

Bask Hub, Bask Ülkesi’nin sanayileşmiş bölgesinde petrol rafinerisi, çelik, kağıt ve hamur, kireç endüstrilerini ve kamu atık su arıtma tesisini içeriyor. Planlanan işbirlikleri, ilk olarak çelik endüstrisinde oksijen ve hidrojen kullanımını içeriyor, bu potansiyel olarak petrol rafinaj sektöründe elektrolizden kaynaklanıyor. İkinci olarak, kireç endüstrisinden karbon dioksit yakalayarak bu gazı metan yapmak veya gelecekte petrol sektöründe sentetik yakıtlar üretmek için kullanma planları var. Son olarak, kireç endüstrisinden yakalanan karbon dioksitin çelik atığını çimento endüstrisi için yapı malzemelerine dönüştürmek için kullanılması planlanıyor. Bu planlar kaynakları akıllıca kullanmayı ve farklı endüstrilerde sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlıyor.

İzmir-Manisa Hub

İzmir-Manisa bölgesi, Türkiye’nin Ege kıyısındaki endüstrileşmiş bir liman alanına yakın konumlanmış petrol ve gaz ile ev aletleri şirketlerini içeriyor. Planlanan işbirlikleri birkaç temel adımı içeriyor: ilk olarak, yenilenebilir enerji kullanarak elektrolizle yeşil hidrojen üretme ve karbon yakalama adsorpsiyon adı verilen bir teknoloji ile petrol rafinajından karbon dioksit yakalama. Bu yeşil hidrojen ve yakalanan karbon dioksit daha sonra ekometanol yapmak için kullanılıyor. Yakalanan karbon dioksit daha sonra bir kez daha kullanılıyor, bu sefer izosiyanat içermeyen poliüretan yapmak için, bu geleneksel poliüretanın daha çevre dostu bir alternatifidir. Bu izosiyanat içermeyen poliüretan daha sonra buzdolabı üretiminde kullanılıyor, daha çevre dostu üretim süreçlerine katkıda bulunuyor. Bu planlanan eylemler, kaynakların daha iyi kullanılmasını ve çeşitli endüstrilerde daha yeşil uygulamaların teşvik edilmesini amaçlıyor.

Alman Hub

Industriepark Höchst, Frankfurt’ta bulunan kimya ve ilaç endüstrisini içeriyor. Planlanan işbirlikleri iki ana adımı içeriyor: ilk olarak karbon dioksit yakalama, (örneğin atık yakma tesislerinden) ve ikinci olarak mevcut elektrolizden elde edilen hidrojeni kullanma. Hem yakalanan karbon dioksit hem de hidrojen daha sonra kimyasal hammaddeleri üretmek için kullanılıyor, örneğin ekometanol. Bu ekometanol, geleneksel metanola yeşil bir alternatif olarak hizmet eder ve kimya ve ilaç endüstrisinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu planlanan eylemlerin amacı, bu endüstrilerde esas kimyasalların üretimi için endüstriyel yan ürünleri geri dönüştürerek daha sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmektir.

Proje Hakkında Daha Fazla Detay

IS2H4C, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen 23.5 milyon avroluk toplam bütçeye sahip 4 yıl sürecek büyük bir işbirliği projesidir. Bu proje, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Fit-for-55 paketi ile uyumlu olarak, 9 farklı ülkeden 35 ortak ile yürütülecek ve en büyük AB projelerinden birisi olacak. Proje, 2024 yılının başında faaliyetlerine başlayacak.