Ufuk Avrupa’ya Yeni Başlayanlar İçin Rehber

Ufuk Avrupa'ya Yeni Başlayanlar İçin Rehber

TÜBİTAK, Ufuk Avrupa’ya ilk kez katılacaklar için bir rehber hazırladı.

Bu rehber, Ufuk Avrupa’da bir teklif hazırlamaya girişmek isteyen yeni katılımcılar için kritik bilgileri ve adım adım nasıl ilerleyeceğinizi açıklıyor. Rehber 7 basit adımda yapılandırılmış ve Ufuk Avrupa programı kapsamında bir proje teklifi hazırlamak istediğinizde neler yapmanız gerektiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olur.

Adım 1: Ufuk Avrupa’ya Hazırlanın

Proje hazırlığı, ihtiyaç analizi yapma ve proje konseptini oluşturma aşamasını içerir. Projeyi kimin yürüteceği, hedeflerinin ne olduğu ve proje konseptinin nasıl şekilleneceği bu aşamada belirlenir. Bu adım, projenin temel çerçevesini oluşturur.

Adım 2: Çağrınızı Bulun ve İlginizi İfade Edin

Projenizin başarısı için uygun ortakları seçmek ve bir ekip oluşturmak kritik öneme sahiptir. İş birliği yapılacak ortakların seçimi, proje hedeflerine ulaşmak için gereken yeteneklerin ve uzmanlığın bir araya getirilmesini içerir. Bu aşama, proje için uygun bir ekip oluşturmayı amaçlar.

Adım 3: Araştırma&Yenilik Profilinizi ve Yasal Kütüphanenizi Oluşturun

Horizon Europe tekliflerine katılmak istiyorsanız, sizi ve organizasyonunuzu tanıtmaya ve projelerinizden gelen deneyimlerinizi paylaşmaya ikna edebilecek güçlü bir Araştırma-İnovasyon (R&I) profiliniz olmalıdır. Profiliniz organizasyonunuzun adı, türü, ülkesi, iletişim bilgileri, aktivite ve ilgi alanları, yeterlilikleri, projedeki rolü gibi temel bilgileri içermelidir.

Aynı zamanda geçmiş projelerde edindiğiniz “entelektüel mülkiyet varlıklarınızı” (background) koruma ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle Non-Disclosure Agreements (NDAs) veya Memorandum of Understandings (MoUs) gibi hukuki belgelerle bu varlıkları koruyabilirsiniz.

Konsorsiyum Anlaşması (CA) adlı bir hukuki belgeyi de imzalamanız gerekecektir. CA, zorunlu bir belge olup konsorsiyum içindeki diğer ortaklarla nasıl işbirliği yapılacağını ve projenin başından sonuna kadar sorunsuz bir işbirliğinin nasıl yürütüleceği hakkında bir çerçeve belirler.

Adım 4: Ortalama Kişi-Ay Değerini Hesaplayın

Bu adım, Araştırma ve İnovasyon projelerinde önemli bir bilgi olan ortalama kişi-ay ücretinizi tahmin etmeyi içerir. Bu ücret, bir kişinin bir ay boyunca çalışmasının maliyetini temsil eder. İki şekilde tahmin edilebilir: genel olarak veya belirli bir projeye dayalı olarak.

A. Genel Ortalama Kişi Ücreti:

  1. Araştırma ekibinizi seçin. Organizasyonun tüm personelini kullanmanıza gerek yok, sadece araştırma ekibi yeterli.
  2. Yıllık maliyetlerini hesaplayın. Bu, sadece maaş değil, sabit ekler, sosyal güvenlik katkıları, vergiler ve diğer maliyetleri içermelidir.
  3. Ağırlıklı ortalama maliyeti hesaplayın.
  4. Ek maliyetler için yuvarlama yapın.

B. Belirli Projenin Kişi-Ay Ücretini Tahmin Etme:

  1. Eğer ekibin her bir üyesinin aylık maliyetini kesin olarak biliyorsanız, bu yöntemi kullanın. Eğer bilmiyorsanız, “Yöntem A” ile başlayarak kişi-ay tahminlerini yapın.
  2. Belirli bir ekip için maliyetlerin ağırlıklı ortalama maliyetini hesaplayın.
  3. Ek maliyetler için yuvarlama yapın.

Adım 5: Kaynaklarınızı WBS (İş Kırılım Yapısı) ile Hesaplayın

İş birliği projelerinde, kaynakların (örneğin, insan kaynakları) nasıl tahsis edileceğini anlamak önemlidir. Bu adım, iş bölümü yapısını oluşturur ve projenin hangi etkinliklere, ne zaman ve hangi kaynaklarla katkı sağlayacağını belirler.

Adım 6: Bütçenizi Müzakere Edin ve Hazırlayın

Proje bütçesini hazırlamak ve müzakere etmek bu aşamanın odak noktasıdır. Projenin finansman gereksinimleri projenin başlangıcında kararlaştırılır ve müzakerelere dayalı bir bütçe oluşturulur.

Adım 7: Diğer İdari Gereksinimler

Bu adım, projelerin cinsiyet eşitliği, etik ve güvenlik gereksinimlerine dairdir. Projeler cinsiyet eşitliği planları içermeli, etik ilkelere uymalı ve güvenlik gereksinimlerini ele almalıdır. Bu, projelerin yasal ve etik gereksinimlere uyumunu sağlamak için önemlidir.

Rehberin son bölümünde ise Ufuk Avrupa Programı altındaki diğer fonlama programlarına dair önemli bilgiler bulunuyor.

Bu rehber sayesinde Ufuk Avrupa Programı kapsamında bir proje teklifi hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, hangi aşamalarda sizi ne gibi gerekliliklerin beklediğini tespit edebilirsiniz.

Rehbere erişmek için: https://ufukavrupa.org.tr/sites/default/files/2023-10/TH2020%20II%20HE%20Short%20Guide-V4-04.10.2023.pdf