Dünyanın En Büyük Sivil Ar-Ge Programı Ufuk Avrupa
Dünyanın En Büyük Sivil Ar-Ge Programı Ufuk Avrupa'ya Katılmak İçin 5 Temel Adım
Ufuk Avrupa Programı
2021-2027 yılları arasında uygulanan en büyük sivil araştırma programı olan Ufuk Avrupa (Horizon Europe) programının ulusal koordinasyonu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı’nca (TÜBİTAK) yürütülmektedir. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) program hakkında bilgi paylaşmak ve sürece ilişkin soruları yanıtlamak üzere TÜBİTAK tarafından “Bilgi Çoğaltıcısı” olarak görevlendirilmiştir. Aşağıda detaylı bir şekilde anlatılan başvuru sürecine ilişkin sorularınızı bizlere de iletebilirsiniz.
Ufuk Avrupa programı kapsamında, büyük oranda çok uluslu ortaklık yapıları ile başvurulabilen çağrılara ek olarak, KOBİ’lerin Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini destekleyen, tek başına başvuru yapabilecekleri alt programlar da mevcuttur. Avrupa Birliği Programları ile ilgilenen kişi ve kurumların, Avrupa Komisyonu’nun çağrıların yayınlanması, proje önerisi sunacak adayların ortaklık araması ve proje başvurularının gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirdiği Funding and Tenders portal üzerinden aşağıdaki 5 adımı izleyerek uygun programlara başvurması mümkündür.
Adım 1: Fırsat Bulmak
Avrupa Komisyonu Funding and Tenders Portal ziyaret edilerek şu anda açık olan çağrılar taranır. Açılan sayfada forthcoming ve open seçeneklerini işaretlenip arama kısmına ilgilenilen alanlar girerek çağrı taraması yapılabilir.
İlgilenilen başlık tıkladıktan sonra ilgili çağrı bilgileri açılacaktır.
Önemli Not: Çağrının Türkiye’deki firmaları kapsayıp kapsamadığı, kapsıyorsa hangi şartlar ile kapsadığı ve konsorsiyum yapısı hakkında bir işlem yapılmadan önce mutlaka TUBİTAK H2020 Koordinatörlüğü’ne danışılmalıdır.
Çağrı sayfası üzerinde, çağrıya ait iş paketleri, son başvuru tarihi, konsorsiyum yapısı, uygunluk yapısı ile alakalı açıklamalar yer alacaktır.
Adım 2: Ortak Bulmak
Çağrı sayfası üzerinde sunulacak projeler için partner bulmakta yardımcı olacak bir diğer araç “Partner Search” aracıdır. Partner Search sekmesine tıklayarak, projeye dair ilgi belirtilebilir, kurum tanıtımı yapılabilir veya aynı araç üzerinden ilan edilen profillerle iletişime geçilerek projelere dahil olunabilir.
Adım 3: Hesap Oluşturmak
Başvurulacak çağrı başlığı ve ortaklar bulunduktan sonra, yapılacak işlem, hesap oluşturmadır. Hesap oluşturmak için Avrupa Komisyonu, Funding and Tenders Portal’dan e-mail adresi ile hesap oluşturmak gerekmektedir. İlgili sayfaya buradan ulaşılabilir.
Adım 4: Kayıt
My Organisations Sekmesine Tıklayarak bir PIC (Participant Identification Code) numarası alınması gerekmektedir.
Önemli Bilgi: PIC Kodunun alınması sürecinde, Kurumunuzun vergi numarası, yasal kişisi, iletişim numaraları gibi bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Süreç tamamlandıktan sonra kurumunuz resimde de görüldüğü gibi "DECLARED" statüsünde bir PIC numarasına sahip olacaktır. Bu, proje başvurusu yapmak ve/veya projelere ortak olmak için yeterlidir. Projenizin hibe almaya hak kazanması durumunda istenecek ek bilgiler ile proje uygulanmaya başlamadan önce PIC numaranız “VALIDATED” statüsüne kavuşacaktır.
Sonraki adımda Kurumunuzun karşısında yer alan modify organization sekmesine tıklamanız ve açılan sayfada SME sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
KOBİ olmanıza ya da olmamanıza göre başvurabileceğiniz çağrılar değişeceğinden Hem Avrupa Komisyonu’nun hem de kendinizin SME kimliğinizi anlamanız için SME Self-Assessment Uygulaması'nı tamamlamanız gerekmektedir. Şu anda sadece KOBİ Aracı Çağrıları (Hızlandırıcı Programı) için geçerli olan bu uygulamanın ilerleyen zamanlarda KOBİ’leri ilgilendiren diğer tüm çağrı türlerinde de kullanılacağı düşünülmektedir. Eğer KOBİ iseniz bu kısmın doldurulması projelerinizde veya partnerlik yapılarınızda Avrupa Komisyonuna güven vermek için önemlidir, ancak H2020 projelerine başvuru yapmanız için zorunluluk arz etmemektedir.
Adım 5: Başvuru
Ortaklık yapısı ve proje kurgusu oluşturulduktan sonra, projenin online başvuru sihirbazı yardımı ile başvurusunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İlgili çağrı sayfasında Start Submission’a tıklandıktan sonra, başvuru aracı kullanıcıyı her aşamada yönlendirecektir.
Başvurunun nasıl yapılacağını anlatan online rehber için tıklayınız.
Başvuru metni ve proje kurgusunun nasıl yapılması gerektiği hakkında ayrıntılı rehber için tıklayınız